2010. okt. 12.

egy éve ilyenkor...

Aueban elkezdett pelyhedzeni az első hó... 
Otthon én már tudtam, hogy Dönteni Kell és rettegtem attól az Otthagyástól, amit Főnökasszony produkált... és ahogyan tette...
napok óta csak lessük  a fellegeket és a vastagodó fátylat az Erdők felett... a Zöldek mezeje már pamacsos - rézbarna, aranysárga, mély bordó tölti be a Teret... remélhetőleg kiteljesednek...

a legjobb döntés volt beköltözni ebbe a Völgybe - még ha áprilisig dermed is (Bennem) a Hideg

Ghymes-t dúdolgatva jövök haza - hunyorgok a Napban... cirógat... a héten másodjára eszem frissen készített gombás rizottót vacsorára (persze hajnalban szedett gombából :)) meglocsolom citrommal... közben gőzölög a tea... aranylik a méz... egyensúlyra törekszem, még ha agyamban alattomosan nő is a halál...


közlöm is receptet, mert érdemes kipróbálni - 
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Felaprítunk egy jó nagy fej hagymát, 2 duci gerezd fokhagymát és egy-egy teáskanál vaj és olívaolaj elegyében lassú tűzön 15 percig dunsztoljuk. Közben fél centi vastag szeletekre vágunk 250 grammnyi, persze megmosott erdei gombát. A zsiradék-elegy alatt fentebb állítjuk a "lángot" és ráborítunk 200 grammnyi rizottónak való rizst. Jól átpirítjuk, majd felöntjük egy jó decinyi száraz fehérborral. Megvárjuk míg a bor teljesen felivódik, majd öntözgetjük a rizst fél liternyi húsleves-alaplével. A rizs kábé negyed óra alatt fő meg. 
Ez idő alatt párhuzamban átpirítjuk több részletben (hogy ne engedjen levet) egy kis olívaolajon a gombát, majd jó 10 percre bedugjuk az előmelegített sütőbe.
Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről és átkavarjuk egy jó maréknyi parmezánnal és egy teáskanálnyi vajjal.
Tálaláskor a gombát a rizs tetejére halmozzuk és jó alaposan meglocsoljuk citrommal, megszórjuk friss petrezselyem zöldjével.
Tökéletes őszi vacsora, ez a mennyiség 2 főnek bőséges adag. A receptre Marcella Hazan fantasztikus olasz szakácskönyvében bukkantam.

megyek, belemerülök a kádba...

0 megjegyzés: