Aueban elkezdett pelyhedzeni az első hó...
Otthon én már tudtam, hogy Dönteni Kell és rettegtem attól az Otthagyástól, amit Főnökasszony produkált... és ahogyan tette...
napok óta csak lessük a fellegeket és a vastagodó fátylat az Erdők felett... a Zöldek mezeje már pamacsos - rézbarna, aranysárga, mély bordó tölti be a Teret... remélhetőleg kiteljesednek...
a legjobb döntés volt beköltözni ebbe a Völgybe - még ha áprilisig dermed is (Bennem) a Hideg
Ghymes-t dúdolgatva jövök haza - hunyorgok a Napban... cirógat... a héten másodjára eszem frissen készített gombás rizottót vacsorára (persze hajnalban szedett gombából :)) meglocsolom citrommal... közben gőzölög a tea... aranylik a méz... egyensúlyra törekszem, még ha agyamban alattomosan nő is a halál...
közlöm is receptet, mert érdemes kipróbálni -
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Felaprítunk egy jó nagy fej hagymát, 2 duci gerezd fokhagymát és egy-egy teáskanál vaj és olívaolaj elegyében lassú tűzön 15 percig dunsztoljuk. Közben fél centi vastag szeletekre vágunk 250 grammnyi, persze megmosott erdei gombát. A zsiradék-elegy alatt fentebb állítjuk a "lángot" és ráborítunk 200 grammnyi rizottónak való rizst. Jól átpirítjuk, majd felöntjük egy jó decinyi száraz fehérborral. Megvárjuk míg a bor teljesen felivódik, majd öntözgetjük a rizst fél liternyi húsleves-alaplével. A rizs kábé negyed óra alatt fő meg.
Ez idő alatt párhuzamban átpirítjuk több részletben (hogy ne engedjen levet) egy kis olívaolajon a gombát, majd jó 10 percre bedugjuk az előmelegített sütőbe.
Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről és átkavarjuk egy jó maréknyi parmezánnal és egy teáskanálnyi vajjal.
Tálaláskor a gombát a rizs tetejére halmozzuk és jó alaposan meglocsoljuk citrommal, megszórjuk friss petrezselyem zöldjével.
Tökéletes őszi vacsora, ez a mennyiség 2 főnek bőséges adag. A receptre Marcella Hazan fantasztikus olasz szakácskönyvében bukkantam.
megyek, belemerülök a kádba...
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése