2011. szept. 14.

(ki)felejtett recept


"Az ősz megint csiklandós-szomorú,
Ragyogásos, nagy szívek a mezők..."
/Ady: Az ősz dicséreti/

 

nálunk már Ősz van... hullanak a levelek, őszinte bánattal... 

csiklandós-szomorú - hisz gasztronómia szempontból... ohh, igen, rókagomba, cékla, kelbimbó, szilva... 

tavaly ilyentájt ettem először rókagombát... vékony falemezből készült kosárkában lehet kapni - már maga a csomagolás is hatalmas élmény volt, mint az első papírdobozkából meg(ki)evett erdei szamóca, majd az áfonya, a fekete szeder...

mindenkinek kóstolnia kellene... 

csak úgy (sok-sok) vajon hirtelen megkapatva, sóval-borssal, friss petrezselyemmel és rozmaringgal fűszerezve - egy szelet pirítóson... semmi flanc, maximum egy pár csepp citromlé vagy olívaolaj... tavaly napokig éltem ezen az Ízen...

a most következő recept igazi őszi egytálétel... persze tehető bele vagy mellé hús is... de én sima, langyos zsemlénél jobbat nem tudok mellé képzelni... és egy pohár fehérbort... most éppen mátrait, mert igen, lehet ám az Erzgebirgébén ilyesmit kapni!!!

Rókagombás egytál: 

Először pucoljuk/tisztítsuk meg a zöldségeket: úgy 400 gramm rókagombát (a nagyobbakat szakítsuk meg, mert hernyósak lehetnek!), 2 sárgarépát, 2 nagy fej hagymát, 3-4 burgonyát. A burgonyát szeljük vékonyra, a sárgarépát karikára.

A két nagy fej hagymát megpirítjuk olívaolaj-vaj elegyén, megsózzuk, és megszórjuk őrölt köménnyel, majd mintegy ízfokozóként beletépdelünk 3-4 szelet, mindenképpen füstölt!, sonka- vagy baconszerűséget... miután a sonka szépen lepirult pörköltalap-szerűen megszórjuk az egészet 1tk. erős paprikával és felöntjük egy kis vízzel... ezután jöhet bele egy hámozott pari és egy paprika... mikor sűrűsödni kezd az alap, tegyük hozzá a sárgarépát és a gombát. Ne főzzük túl, úgy negyed óra bőven elég!!! Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, a pari miatt egy csipet cukorral! Én tettem még bele egy kimagozott chilit is :) Majd mikor már majdnem kész habarjuk be egy kis tejszínnel az egészet... kihagyható lépés, de a később mártogatni való szaft ízesebb lesz tőle :)

Időközben főzzük meg a vékony cikkekre vágott burgonyát... Ne főzzük szét!!! Ne kezdjünk el telefonálni közben, mint ahogy én tettem!!

A rókagombás elegyet tegyük egy kivajazott jénaiba és a tetejét rakjuk ki az előfőzött krumplival... szórjuk meg petrezselyemmel és tegyük pirulásig 200 fokos sütőbe...



megéri... és időben az egész összeállítása nem tart tovább, mint a rókagomba megtisztítása... persze ebben a sütési idő nincs benne :)





0 megjegyzés: