2010. jan. 27.

Egy kiválóság tökéletesítése

Mivel két hónapja meg vagyok fosztva a „konyha” minden egyes jelentésétől és főképpen a főzés örömétől, ezért hogy úgy mondjam enyhe elvonási tüneteim vannak. És napok óta ez a recept jár a fejemben, aminek alapja a jó öreg sajtos-tejszínes rakott csirkemell.
Modern, idő és élvezet szerint is felturbózott változat! Főleg, ha az ember igencsak kritikus Húsevőket vár ebédre, mondjuk Apámat!

A legfontosabb lépés a sütő! 220 fok – vagy gázsütőn 7-es fokozat.
3 jól megtermett csirkemellfiléből vagy 750 gramm csíkokra vágott pulykamellfiléből is kiindulhatunk. Az utóbbi vonzóbb, mert az ember lánya megrögzötten keresgéli a csirkemellfilén a levágandó, szerinte oda nem illő részeket a hosszában félbevágás, enyhe klopfolás és kisebb darabokra szeletelés előtt. És így egyre kevesebb husi marad. Hogy miért 750 gramm? Mert általában ennyi van a hűtőpultos dobozokban. Szóval sózzunk-borsozzunk és rakhatjuk is a kiolajozott/kivajazott tepsibe/jénaiba.

A mártáshoz kell nekünk 20 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg vékonyan felcsíkozott bacon, 1,5 dl ketchup, 5 dl tejszín és úgy 3 gerezdnyi tüskékre vágott fokhagyma. Miután mindezt összekevertük befedjük velük a husiszeleteket. A tepsit lefedjük fóliával és 40-45 perc alatt megsütjük a sütőben. Az utolsó 15 percben vegyük le a fóliát, hogy piruljon meg a teteje.

Félidőben nyugodtan rakjunk be a sütőbe a jénaink alá krokettet vagy héjas burgonyát sülni, hogy majd ezzel tálalhassuk.

0 megjegyzés: