2010. jan. 14.

Tészta húsgombóccal

Nem tudom már számon tartani, hanyadjára nézem végig az összepakolt bőröndöt és a laptop mappáit – csak valamit el ne felejtsek, csak valami itthon ne maradjon.
Negyedike óta kellene ott lennem.
Negyedike óta kapok leveleket – de mikor megyek már?
Negyedike óta elmondhatom, még mindig harcolok a bürokráciával, magyar oldalon.

Szó mi szó, összeírtam kedvenc receptjeimet is. És Barátném óhajára fogom közölni némelyiket. Mivel ez a legmacerásabb (bár az egyik legfinomabb is), ezért ezt szeretném leírni először. Akkor készítettem, amikor Baráték házköszöntőre jöttek. Másik főételként perzsa rizses csirke volt. A desszert pedig habos csokoládétorta (mivel az eredeti recept angol, inkább sült puding, mint torta).
És aki ellen tud állni egy tál gőzölgő pasztának, elő- és felbukkanó picurka húsgombócainak – az lelketlennek neveztetik. De csak általam – ezért a feloldozás… egy női nem.


Tészta húsgombóccal (vigyázat Nigella recept)

A húsgombócokhoz kell 250 g darált marhahús ÉS 250 g darált sertéshús, 1 tojás, 2 evőkanál frissen reszelt parmezán, 1 gerezd fokhagyma, lereszelve természetesen, 1 teáskanál szárított oregánó, 3 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa, bors ízlés szerint, 1 teáskanál só. Összegyimakolás után jön a macera!!! Vizes kézzel kis gombócokat formálunk. Az adagolás? A nagyság? Egy gombóc egy teáskanálnyi masszából készüljön. A kész labdácskákat sorakoztassuk alufóliával bélelt tálcára és tegyük a hűtőbe, hogy kissé megdermedjenek.

Közben készülhet is a paradicsomszósz. Tegyünk egy nagy fej vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és 1 teáskanál oregánót az aprítógépbe és dolgozzuk össze. Hevítsünk fel 1 evőkanál vajat és 1 evőkanál olajat egy nagyobb lábasban, kaparjuk bele a hagymás keveréket, és kis lángon futassuk úgy 10 percig. Ne hagyjuk, hogy megégjen, csak épp pároljuk üvegesre. Ha kész, öntsünk hozzá egy üveg paradicsomszószt (700 g, nekem a Dolmio nagyon bejött), és öntsük még fel kb. 3-4 dl hideg vízzel. Adjunk hozzá egy csipet cukrot, az ízek kedvéért, sózzuk-borsozzuk, majd főzzük még 10 percig. A paradicsomszósz ebben az állapotban kicsit hígnak hat majd, de ne aggódjunk, később majd besűrűsödik. Keverjünk hozzá 1 dl tejet, majd óvatosan, egyesével süllyesszük bele a húsgombócokat. Vigyázzunk, ne kevergessük, csak amikor már megbarnultak, különben összetörjük őket. Félig fedjük le az edényt, és főzzük további 20 percig. A főzési idő leteltével kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, ízesítsük még egy kis sóval vagy borssal.
Széles metélttel tálaljuk, 6 kiadós adag lesz belőle.

Nyami…

0 megjegyzés: